Fissür nedir?

Fissür, makatın çıkışında oluşan yaraların ağrılara ve bazen kanamalara neden olacak bir hastalık tipidir. İlk olarak baktığınızda görünüş olarak küçüktür ama hastalara şiddetli ağrı vermektedir. Kadın ve erkeklerde ve her yaş grubunda aynı oranda ve belirtilerde görülmektedir. Anal fissür neden oluşur; doğum, kabız ve bağırsak hastalıklarından dolayı bu hastalık oluşmaktadır. Çok sık olmasa da doğum sırasında genital bölgede yaşanan travma sonucunda çatlaklık meydana gelmektedir. Hastaların ilk şikayetleri aslında dışkının kalın gelmesi sonucunda ağrı yapması bir başka nedeni ise ishal oluşumunda bağırsak hareketlerin kişiye rahatsızlık vermesidir.

Fissür Tedavisi Çeşitleri

Fissür tedavisinde kabızdan korunma çok önemlidir ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi gerekmektedir. Uygulanan tedavi yöntemlerimiz arasında dışkı yumuşatıcısı ilaçlar, ağrı kesiciler, tropikal kremler, sıcak su oturma banyoları şeklinde tedavi yöntemlerimiz mevcuttur. Erken fissür tedavisinde ilaçlardan sonuç almak yüksektir ama ilerlemiş spazm belirtisi fissürlara kesinlikle cerrahi yardım uygulanmaktadır. Bahsedilen ameliyatta oluşan çatlak %80 oranında iyileşme gözlenir. Günümüzde yeni bir uygulamaya sahip olan Botulinum toksini (Botox) injeksiyonuyla fissür tedavisi herhangi bir cerrahi yardıma gerek kalmadan tedavi edilebilir ve hastalar kısa sürede eski hayatlarına geri dönmektedirler.

Makat Çatlağı Nasıl Meydana Gelir?

Genel olarak hastaların dışkılama sonucunda makat bölgesinde ağrı şeklinde görülmektedir. Dışkılama sonucunda makat bölgesi yırtılır ve makat çatlağı meydana gelir. Oluşan çatlak küçükte olsa ağrı ve kana neden olabilmektedir. Ağrı dışkılamanın hemen sonrasında bitebilir veya da devam edebilir. Çatlak oluşması sonucunda analda kaşıntı, ağrı ve kanama meydana gelmektedir ve bu durum hastaların yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Genellikle tuvalet kağıdına parlak kırmızı şeklinde lekeler bırakır. Kanama bazen birkaç damla olurken bu damla sayılarında artış görülebilmektedir. Anal fissür sadece kabızlıktan dolayı çıkmaz. Bazen çok idrar yapma ve idrar yapamamaktan dolayı da oluşmaktadır. Çatlak yara şekline döner ve memeye benzer bir yapı meydana gelir ve böyle hemoroide dönüştürebilir. Fissür de kan kâğıda bulaşır ama hemoroid hastalığında kan püskürür şeklindedir. Yukarıda saydığımız belirtilerin birkaç tane de olsa hissettiğinizde vakit kaybetmeden merkezimize gelmenizi önermekteyiz. Toplumda bu hastalığı gizleyenler çok vardır. Önerimiz en yakın zamanda tedaviye başlamanız ve uzman kadromuzdan destek almanız.


Bir yanıt yazın

* alanlar zorunludur.